nov 012008
 

I dag kommuniserer størsteparten av programvaren over Internett. Det gir store fordeler, men gjør samtidig datamaskinen sårbar for angrep. Hackere oppdager stadig nye måter å trenge gjennom forsvaret i populære programvarepakker på. Programvareleverandører svarer med oppdateringer som lukker nye sikkerhetshull som oppdages.

FrizzText

For å holde deg beskyttet må du – i tillegg til å ha et oppdatert antivirusprogram og brannmur – laste ned og installere oppdateringer for operativsystem og programmer så snart de blir tilgjengelige.

Hackere kan søke via Internett etter PC-er med sårbarheter i programvaren. Når de finner en vei inn, slipper de løs trojanske hester, ormer og virus. Disse kan inneholde keyloggere (tastetrykkloggere) som stjeler identitetsinformasjon, eller programmer som gjør det mulig for hackere å manipulere datamaskinen fra en ekstern plassering.

Når programvareleverandører oppdager en ny sårbarhet utvikler og distribuerer de vanligvis hurtig en oppdatering for å reparere sårbarheten. Oppdateringen kan selvfølgelig også benyttes til oppgradering, ev løse andre problemer eller installere en ny maskinvaredriver. Vanligvis kan du installere en oppdatering over et eksisterende program uten at du behøver å avinstallere programmet.

De fleste oppdateringer er gratis, men i noen tilfeller er det kun registrerte brukere som får oppgraderinger, eller det kan hende at en sikkerhetsoppdatering kun er tilgjengelig med en versjonsoppgradering, noe som krever at brukeren kjøper (ofte til redusert oppgraderingspris) og installerer den nye versjonen.

Leverandørene av de fleste populære webapplikasjonene vil informere deg om sikkerhetsoppdateringer er tilgjengelige når du åpner programmet. Dersom en klarert leverandør spør om du ønsker å laste ned og installere en oppdatering eller oppgradering, skal du klikke på OK og følge anvisningene.

Windows-operativsystemet bør være innstilt på å automatisk motta oppdateringer når de blir tilgjengelige. Gå til Start > Kontrollpanel > Automatiske oppdateringer for å kontrollere dine innstillinger.

For andre programvarer bør du med jevne mellomrom gå inn på leverandørens webområde og se om det finnes oppdateringer.

Du kan også bruke Secunia som har en tjeneste som sjekker om du har programvare som ikke er oppdatert.

Et godt program for PC-sikkerhet kan beskytte PC-en og viktige filer mot inntrengere selv før en sårbarhet er reparert. Programmer som f eks Norman SecuritySuite og Norton Internet Security søker etter mistenkelig adferd som kan tyde på en inntrenging, og blokkerer forsøk på å stjele data eller kapre datamaskinen.

For å holde PC-en beskyttet, skal du alltid holde operativsystemet, Internett-applikasjoner og annen programvare oppdatert med de nyeste sikkerhetsoppdateringene.

  One Response to “Hvordan kan du beskytte maskinen din?”

  1. http://www.flickr.com/photos/frizztext/2142713587/
    thanks for using my TROJAN HORSE photo in my FLICKR photostream…

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)