nov 062008
 

I løpet av det siste året har det dukket opp en ny type bærbare PC-er som ofte kalles mini-bærbare (se også ministasjonær).  De mest kjente er Asus Eee, Acer Aspire One, MSI Wind, Dell Inspiron, HP Mininote, Fujitsu Siemens Amilo Mini Ui 3520 og norske Multicom Alishan.

Inntil nylig ville en slik liten PC kostet 8.000-10.000 kroner. Ved store innkjøp, om et år eller to, vil den kanskje koste et sted mellom 1.500 og 2.000 kroner.

«Dette er egentlig en liten revolusjon» sier Bjørn Venn fra Buskerud fylkeskommune. Han var torsdag 06.11.08 på besøk hos Opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune. Venn er prosjektkoordinator for prosjektet «Fremtidens digital læringsverktøy for norske skoler«.

Initiativtagerne til dette prosjektet, FriProg-senteret, Buskerud fylkeskommune og KS IKT-forum, ønsker å få med så mange kommuner og fylkeskommuner som mulig. Det gir større oppmerksomhet hos andre skoleeiere, lærere, elever, IT-personell og ikke minst hos IT-leverandørene.

Prosjektet er akkurat nå inne i fase 1 hvor en i tillegg til å samle samarbeidspartnere også har maskiner ute i skolemiljøet for å finne ut om disse maskinen er egnet i skolen, ev hvor er de egnet, hvor er de ev ikke egnet?

Er det f eks spesielle fag der undervisningen bruker verktøy som ikke går på disse maskinene? Er størrelsen på skjerm og tastatur et problem? Har de for lite minne? Er det behov for stor harddisk på disse maskinene?

[Les alt om prosjektetet her…]

  7 Responses to “Mini-bærbare maskiner”

 1. […] hadde møte med Bjørn Venn i går for å lære mer om prosjektet hans.  Les også innlegget: mini-bærbare maskiner på RuFr´s blogg. I dag fredag 7.november skal han i samarbeid med seksjon opplæring i skole ha et […]

 2. Dette er et spennende prosjekt som understøtter at vi går mer og mer over til at applikasjoner distribueres og jobbes med over nettet.

  Og én av de tingene jeg liker med små maskiner er nettopp at de fjerner muren mellom bruker og omgivelsene; store lokk hindrer utsyn, noe som trengs i klasserommet…

 3. De små bærbare pc-ene har har så vidt vist seg i skolen. Det fristet gutten min til innkjøp og det ble en Acer. Fordelen er størrelse og vekt, harddisk og passe tastatur. Med XP fungerer alt som det skal. F11 er flittig i bruk og da er ikke skjermen så verst.. I hans klasse var det nå tre som har miniPC. Ungdom har gode øyne og ser vi på hvilke nytte / bruk en PC har i skolen er denne utgaven absolutt ok. Håper fylkeskommunen i sine nye anbudsrunder kan få med et tilbud på miniPC og på den måte senke terskelen ved innkjøp for elevene.

 4. Digi.no melder i dag at nesten ingen i Norden kjøper Linux-bærbare og Asus gir opp.

  [Les mer her…]

 5. Full Linuxretrett fra Asus – snur etter kritikk og lover nye Linuxmodeller.

  [Les mer her…]

 6. Jeg har kjøpt både den første Asusen (linux) og Aspire One (med XP), den første er ikke god nok for våre elever (men er gjerne en maskin nr 3!), jeg ser stadig flere elever på Bryne vgs komme med Aspire-maskinen. Jeg håper fylket legger den inn som opsjon i forbindelse med pc-avtalene for høsten 2009. Det ser ut som om XP vil leve ganske lenge ettersom den ikke er så prosessorkrevende, og det virker som om MS har begynt å skjønne det.

 7. Vi møtes på Godalen vgs tirsdag 9. desember. Da blir det nok mer diskusjon om disse mini-PCene. Kanskje noe å ønske seg til jul?

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)