jan 232010
 
Lifehacker

Image via Wikipedia

Passord, PIN-koder ol er blitt en del av vår hverdag, og veldig mange av oss bruker desverre nokså enkle passord og gjerne samme passord flere steder. Det er lett å glemme passord, derfor benytter mange enkle kombinasjoner som navnet på kjæledyret og datoer som er enkle å huske. En hacker kan da, med litt flaks, få full tilgang til din identitet, dine personlige data og i enkelte tilfeller hele din økonomi.

Passord beskytter mer av din personlige informasjon enn det du vanligvis tenker over. Et passord skal være lett å huske og vanskelig for andre å gjette. Nedenfor finner du noen gode tips for å lage sikre passord.

Lett å huske – vanskelig å gjette

Foto: parmiter CC by-nc-nd

Hovedregelen er at passordet ditt skal være lett å huske for deg og vanskelig å gjette for andre. Det er viktig at du ikke bruker vanlige ord eller navn som forekommer i ordlister. Da vil automatiske dataprogrammer i så fall kunne søke seg frem til passordet ditt i løpet av kort tid. Derfor bør passordet bestå av en kombinasjon av tall og bokstaver. Du øker passordets sikkerhet betydelig ved også å benytte spesialtegn.

Håndteringen av passord kan virke som et svare strev, men det finnes en enkel måte opprette og administrere sterke passord på:

Først velger du et masterpassord som du er i stand til å huske. Deretter kan du tilpasse dette passordet til de forskjellige nettsidene. Et sterkt passord kan for eksempel være noe sånt som «M2shhS&B», som er et akronym for «Mine 2 søte hunder heter Sandy og Bob». Hvis du alltid begynner med dette passordet og f eks legger til forbokstaven til websiden du er på, vil du ha opprettet et unikt og sterkt passord som du også lett vil kunne huske.

Opprette sterke passord

Følg disse trinnene for å opprette sterke passord:

 • Ikke bruk personlig informasjon
  Det anbefales på det sterkeste å utelate ord som er forbundet med ditt navn eller navnene til familiemedlemmer eller kjæledyr fra passordene. Bruk heller ikke lett gjenkjennelige sifre – som din adresse, ditt telefonnummer eller fødselsdagen din.
 • Ikke bruk vanlige ord
  Verktøy for knekking av passord er svært effektive når det gjelder å hjelpe angripere å gjette ditt passord. Disse programmene kan behandle alle ord i ordboken samt bokstav- og tallkombinasjoner, helt til de finner et treff. Ikke bruk ord fra ordboken, egennavn eller navn.
 • Bruk en blanding av tall og bokstaver
  Ved å kombinere store og små bokstaver, tall og spesialtegn som «&» og «$» gjør du passordet langt mer kompleks, noe som reduserer faren for at noen kan hacke seg inn i systemet ditt.
 • Opprett lengre passord
  Det anbefales generelt å opprette passord som inneholder minst åtte tegn. Sannsynlighetsberegninger viser at lengre passord er vanskeligere å knekke.

The Password Meter og Microsoft lar deg teste hvor sterkt passordet ditt er. Her vil du sannsynligvis få deg noen overaskelser…

Programmer for å administrere passord

Ifølge Lifehacker.com finnes det flere gratis programmer og tjenester som hjelper deg med å holde orden på alle passordene. KeePass er et av de mest populære programmene som holder orden på passord. KeePass er gratis, laget på åpen kildekode og fungerer på både Windows, Linux, OSX og mobile enheter.

Clipperz er et annet, som i motsetning til de fleste andre tjenester er webbasert. Det betyr at du kan nå den fra hvor som helst, uavhengig av en spesiell datamaskin. Det høres kanskje litt skummelt ut å lagre alle passordene sine på ett sted – og i tillegg på nett. Men Clipperz bruker en krypteringsmetode som gjør at ikke engang Clipperz vet hva den lagrer, ifølge Lifehacker.

OSX Keychain er standard på operativsystemet til Mac-maskiner, som bruker innloggingen på maskinen som master-passord til passordtjenesten. KeyWallet fungerer på maskiner som bruker Windows. Det lille programmet helper deg hver gang du trenger å skrive inn et passord og er uavhengig av nettleseren.

Sterke passord er bare en liten del av beskyttelseskabalen. Et trygt online-miljø inneholder også brannmur og oppdaterte sikkerhetsprodukter som bidrar til å holde hackere utestengt og beskytte din identitet på Internett.

Nettvettregler for passord

1. Et passord er personlig og må ikke overlates til andre.
2. Det bør bestå av minst åtte tegn.
3. Det bør helst bestå av en kombinasjon av små og store bokstaver, tall og spesialtegn.
4. Det bør ikke være det samme som eller deler av brukernavnet.
5. Det bør ikke være knyttet til personlig informasjon.
6. Det bør ikke være tegnkombinasjon eller ord som finnes i ordbøker.
7. Det bør ikke være et ord som er skrevet baklengs.
8. Det bør byttes hver tredje måned og ikke være likt tidligere passord.
9. Det bør ikke skrives ned.
10. Det bør ikke inneholde æ, ø eller å.

(Kilde: Nettvett.no)

Reblog this post [with Zemanta]
 Posted by at 18:02 on 23. januar 2010

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)