jan 272012
 

Lydbokavspilling via strømming – eller streaming – er i vinden som aldri før. Cd-er er på vei ut piratkopiering har det blitt mindre av.

Denne typen innholdskonsum vil sannsynligvis bli mer og mer populært, så her gjelder det å være raskt ute med et alternativ for brukerne for å vinne dem over så tidlig som mulig. Ordflyt heter en norsk tjeneste som vil gjøre det samme for lydbøker som Spotify og Wimp har gjort for musikk. Tjenesten ble lansert i betaversjon fjor sommer og har allerede 15 000 brukere.

Ordflyt er en streaming- og nedlastningstjeneste for lydbøker. Med Ordflyt kan du lytte til lydbøker hvor og når du vil, fra PC/Mac/Linux og fra iPhone eller Android-baserte mobiltelefoner…

Du registrerer deg som bruker av Ordflyt fra disse nettsidene, laster deretter ned Ordflyt som et program (applikasjon) på datamaskinen din, og bruker tjenesten derfra. Hvis du har en iPhone eller Android-mobiltelefon, kan du også lytte til lydbøkene i Ordflyt via såkalte apps.

Ordflyt er et samarbeid mellom Cappelen Damm forlag og Aspiro – og har som mål å kunne tilby alle norske lydbøker. Senere kan også utenlandske lydbøker være aktuelle. (Aspiro Music står bak musikktjenesten Wimp – Wimp-brukere vil derfor raskt kjenne seg igjen i Ordflyt-applikasjonene. Pc-klienten benytter seg av Adobe sin Air-løsning.

I likhet med Spotify og Wimp består Ordflyt av en klient som installeres på datamaskinen.

Fra Ordflyt kan du lytte gratis til cirka 150 lydbøker, som til sammen utgjør over 1000 timers spilletid. Du kan blant annet høre på Erlend Loes siste bok Kurt kurér, og du finner også en stor mengde norske og internasjonale klassikere som Anna Karenina, Moby Dick, Den hemmelighetsfulle øya og Hellemyrsfolket.

I tillegg til de kostnadsfrie lydbøker, finnes det også lydbøker å kjøpe. Mange av de mest populære titlene koster under 200 kroner.

Ordflyt-lydbøkene er delt opp i kapitler, slik at du enkelt kan navigere deg frem og tilbake i dem. Tjenesten husker også hvor du befinner deg i alle lydbøkene du hører på, så du alltid kan fortsette å lytte der du sist slapp. Dette fungerer også mellom pc-en og mobilen.

Fra mobilappene er det mulig å laste ned lydbøker for avspilling i såkalt offline modus, noe som betyr at du kan høre på dem uten å være tilkoblet internett. Foreløpig er det ikke mulig å kjøpe lydbøker fra mobilappene til Ordflyt, men du kan kjøpe dem fra pc-klienten og så få hørt på dem fra mobilen etterpå.

Pt er Ordflyt i betaversjon og feil kan forekomme. Tjenesten er helt gratis å prøve ut, men du må registrere deg som bruker. Det vurderes å innføre en abonnementsordning, men i følge Håkon Havik i Cappelen Damm er foreløpig ingenting avgjort hva gjelder forretningsmodell.

iPhone-appen fungerer for øvrig også på iPod touch og på iPad, men den kommer ikke i tilpasset nettbrettversjon. Du kan lese mer på ordflyt.no. Her finner du også direktelenker for nedlasting av alle appene.

NRKbeta har testet lydbokspilleren Ordflyt: » Om enn med et par forbehold er den er slett ikke verst!». Det første forbeholdet er enkelt: Den er ikke helt ferdig, men er sluppet løs slik at produsentene kan lære litt av sitt tidligst ankomne publikum (en form for utvikling NRKbeta har stor sans for). Dermed er ikke alle funksjoner på plass, og en kan derfor ikke si noe om hvordan det fungerer å logge seg inn første gang, eller kjøpe (tilgang til) bøker – disse funksjonene krever nå bruk av henholdsvis produktets nettside og PC-versjonen (en Adobe Air-applikasjon som finnes for PC, Mac og Linux).

Det andre forbeholdet handler om prising og forretningsmodell. Som nevnt er denne ikke bestemt ennå, her kan det dukke opp både positive og negative overraskelser…

[Test av tjenesten finner du her…]

  One Response to “Ordflyt: Stream lydbøker”

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

(required)

(required)